2 ΜΑΗ 1976 – Η εξέγερση του κινήματος των τυφλών για εκπαίδευση και αξιοπρέπεια

Στιγμιοτυπο από τη διαμαρτυρία των τυφλών με πανό έξω από τη Βουλή των Ελλήνων. Κάποιοι είναι καθιστοί με λευκά μπαστούνια στο πεζοδρόμιο και κάποιοι όρθιοι κρατούν πανό με συνθήματα.

Ο Μάης του ’76 θα μείνει γνωστός και ανεξίτηλος στη μνήμη για το κίνημα των τυφλών στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Η εξέγερση των Τυφλών δεν ήταν μια απλή υπόθεση για εκείνη την εποχή. Έθεσε τις βάσεις για την χειραφέτηση των Ελλήνων ατόμων με αναπηρία και για την δημιουργία τα μετέπειτα χρόνια οργανωμένου αναπηρικού κινήματος. Το σύνθημα-ορόσημο των τυφλών εξεγερμένων που κατέλαβαν τον Οίκο Τυφλών στις 2 Μαΐου 1976 ήταν  «Ψωμί, Παιδεία και Όχι Επαιτεία» παραφράζοντας το γνωστό σύνθημά του Πολυτεχνείου «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Περίπου 300 άτομα συνολικά, μεταξύ των οποίων 100 μαθητές/οικότροφοι του ιδρύματος, κατέλαβαν τον Οίκο Τυφλών με αιτήματα μεταξύ άλλων να κρατικοποιηθεί ο Οίκος Τυφλών και όλα τα άλλα ιδρύματα που είχαν σχέση με την εκπαίδευση των τυφλών, να επιλυθούν νομοθετικά αιτήματα των τυφλών, όπως η πλήρης συνταξιοδότηση όλων των τυφλών, η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, η ανάληψη από το κράτος της εκπαίδευσής τους, η επαγγελματική αποκατάσταση των δυνάμεων να εργαστούν και να αναγνωριστεί το δικαίωμα στους τυφλούς να χειρίζονται οι ίδιοι τα θέματά τους με τους αιρετούς εκπροσώπους τους, χωρίς καμία μεσολάβηση ξένων προς αυτούς παραγόντων.

Αρκετοί ήταν αυτοί που στήριξαν το κίνημα των τυφλών που είχε εκδηλωθεί εκείνες τις ημέρες. Διάσημες προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων τάχθηκαν στο πλευρό τους στηρίζοντας τον αγώνα τους, καθώς και ξένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί (όπως το BBC και η Deutsche Welle) έδωσαν στο θέμα διεθνή διάσταση.

Ύστερα από πέντε μήνες κινητοποιήσεων και κατάληψης του Οίκου Τυφλών δικαιώθηκαν κάποια από τα αιτήματα, μεταξύ των οποίων η κρατικοποίηση του Οίκου Τυφλών. Κατά τη δεκαετία του ’80 ικανοποιήθηκαν και άλλα αιτήματα που αφορούσαν τη συνταξιοδότηση, την εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών. Μέσα από το κίνημα αυτό οι τυφλοί διεκδίκησαν και κέρδισαν τη θέση τους στην κοινωνία ως ένα ενεργά υποκείμενα δικαιωμάτων, και κατέρριψαν την εικόνα του τυφλού ως αντικείμενο οίκτου και χρήζων φιλανθρωπίας που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Τρία χρόνια μετά τη λήξη της κατάληψης του Οίκου Τυφλών και τη συμφωνία του Οκτώβρη ’76, ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοσιοποίησης και η μετατροπή του σε Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Ν.Π.Δ.Δ.), το οποίο λειτουργεί έως σήμερα ως αποκλειστικός δημόσιος φορέας υλοποίησης της εθνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία όρασης στην Ελλάδα, και εκφραστή αυτής σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές Επίπεδο. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών και προγραμμάτων που στηρίζουν τόσο τις διαδικασίες εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία όρασης όσο και την κοινωνική και πολιτιστική τους ένταξη κι επανένταξη σε ψυχολογικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της ανεξάρτητης, αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης.