Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για Άτομα με Οπτική Αναπηρία

Αναμνηστική φωτογραφία μετά το πέρας της εκδήλωσης, όπου απεικονίζονται οι διοργανωτές και οι εισηγητές των θεματικών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για Άτομα με Οπτική Αναπηρία με τίτλο: «Εργασία, Επαγγέλματα και Οπτική Αναπηρία» την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022,  η οποία οργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας και την Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Σημαντική ήταν η παρουσία γονέων, εκπαιδευτικών αλλά κυρίως μαθητών που είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματα που τους απασχολούν στους επιστημονικούς υπεύθυνους και ομιλητές της διοργάνωσης.

Στόχος της ημερίδας ήταν να αγγίξει τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά και νέους – άτομα με οπτική αναπηρία, αλλά και τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης, αναφορικά με την επαγγελματική τους εξέλιξη, μέσα από την σωστή επιλογή του επαγγέλματός τους. Πόσο εύκολο είναι για τους νέους με οπτική αναπηρία να αποφασίσουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα;  Σε ποιον κλάδο έχουν περισσότερη κλίση, τι τους αρέσει, τι τους εμπνέει, ποιο είναι τελικά το ιδανικό επάγγελμα για εκείνους, σύμφωνα με τα παραπάνω αλλά και με την εποχή στην οποία βρισκόμαστε; Βασικός σκοπός της ημερίδας μας ήταν να βοηθήσουμε τους μαθητές και μελλοντικούς επαγγελματίες να απαντήσουν σε αυτές τις κομβικές ερωτήσεις για την επαγγελματική τους κατάρτιση.

Πρόκειται, άλλωστε, για την μια εκδήλωση που αφορά το θέμα αυτό και η οποία αποτελεί σημαντική συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο και στην ευρύτερη ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων αλλά και ευρύτερα της κοινής γνώμης για το θέμα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των ατόμων με αναπηρία όρασης. Ο σημαντικά μεγάλος αριθμός εκείνων που παρακολούθησαν την ημερίδα, εξάλλου, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Η ημερίδα ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό-καλωσόρισμα της Διοικήτριας και Προέδρου του ΔΣ του ΚΕΑΤ, κ. Σοφίας Χαμονικολάου, η οποία ευχαρίστησε τους εισηγητές που πρόθυμα αποδέχθηκαν την πρόσκληση να καταθέσουν τις απόψεις τους, την επιστημονική τους γνώση και εμπειρία καθώς και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΕΑΤ και των συνδιοργανωτών, να παρακολουθήσουν την ημερίδα, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει η σωστή επιλογή του επαγγέλματος για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, πολλώ δε μάλλον για τα άτομα με οπτική αναπηρία.

Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Γεώργιος Καρβελάς, Προϊστάμενος Υπηρεσιών του ΚΕΑΤ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, η κα. Ζαφειροπούλου Φωτεινή, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων ΕΣΑμεΑ, η κα. Ιωάννα Ζαχαρού, Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών – Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, η κα. Μελίνα-Μαρία Δερμετζοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Σωκράτης Δημητριάδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και ο κ. Γεώργιος Τσικουδής, Διευθυντής του  Δ.ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Πυλαία-Χορτιάτη.

Έπειτα, το λόγο έλαβαν οι εισηγητές των θεματικών της ημερίδας, υπό τον συντονισμό του κ. Προκόπιου Ορφανού, Κοινωνιολόγου και Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που συνέβαλε καταλυτικά στην εν λόγω διοργάνωση. Οι ομιλητές διάρθρωσαν τις ομιλίες γύρω από δύο βασικούς πυλώνες: 1. Την εκπαίδευση και τις  κοινωνικές υπηρεσίες για την επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία όρασης και 2. Την εργασία και την επαγγελματική εμπειρία των ανθρώπων με οπτική αναπηρία.

Συγκεκριμένα, αρχικά, έγινε μια σύντομη παρουσίαση των υπηρεσιών εκπαίδευσης, κατάρτισης και ένταξης του ΚΕΑΤ από την κα. Βασιλική Σερμπέση, Προϊστάμενη εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΚΕΑΤ στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, αναλύθηκαν οι κοινωνικές παροχές και η επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με οπτική αναπηρία από την κα. Βασιλική Σταλένη, Κοινωνική λειτουργός της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΚΕΑΤ στη Θεσσαλονίκη και τον κ. Χρήστο Πολυμερά, Κοινωνικό λειτουργό του ΠΣΤ – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας. Έπειτα, η κα. Κυπαρισσούλα Σερέτη, Κοινωνική λειτουργός του ΟΑΕΔ-γραφείο ΕΚΟ Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην επαγγελματική ένταξη μέσα από προγράμματα και υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ενώ η πρώτη θεματική έκλεισε με την κα. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων ΕΣΑμεΑ, και την παρουσίαση των ειδικών δράσεων ένταξης στην απασχόληση για νέους/νέες με αναπηρία.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την τύχη να ακούσουν και να μάθουν μέσα από τις εισηγήσεις διαφόρων επαγγελματιών από τον χώρο της οπτικής αναπηρίας, τις εμπειρίες και τα βιώματά τους. Την εμπειρία των εργαζομένων των ατόμων με οπτική αναπηρία στην εκπαίδευση, παρουσίασαν οι κ.κ. Γεώργιος Προεστός, Δάσκαλος-Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Ιωάννα Ζαχαρού, Ιστορικός-Αρχαιολόγος και ο Ευστάθιος Δουσόπουλος, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος – Καθηγητής Ειδικής Αγωγής. Η κ. Μαρία Μπαξεβάνη αναφέρθηκε στην  εμπειρία της ως εργαζόμενη στην ψυχοκοινωνική μέριμνα, αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε στην μέχρι τώρα πορεία της. Ο κ. Αθανάσιος Σιδέρης αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως ελεύθερος επαγγελματίας – ιδιοκτήτης εμπορικής επιχείρησης. Στη συνέχεια, ο κ. Στέργιος Σιούτης, από τη θέση του προϊσταμένου  του Τμήματος Πολιτικών και Προγραμμάτων Αποιδρυματοποίησης ΑμεΑ, Χρονίως Πασχόντων και Ηλικιωμένων  του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στη σημασία της επαγγελματικής αποκατάσταση των ατόμων με οπτική αναπηρία ως βασική προϋπόθεση κοινωνικής ένταξης. Τέλος, η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση έκλεισε με τις εισηγήσεις εργαζομένων σε επαγγέλματα όπως οι τηλεφωνητές: Ιωάννης Παπανικολάου, Κατερίνα Λορέντζου και Ευστράτιος Εγγλέζος και οι βοηθοί φυσικοθεραπευτή, με την κα. Μορφούλα Ζησέκα να αναφέρεται σε αυτό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις απαντήσεις από τους εισηγητές ερωτήσεων που κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα.