Επίσκεψη της Διοικήτριας και Προέδρου του ΔΣ του ΚΕΑΤ στο Ηράκλειο Κρήτης

Λογότυπο ΚΕΑΤ/ σύνδεσμος για αρχική οθόνη

Σήμερα, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, η Διοικήτρια και Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, κ. Σοφία Χαμονικολάου, πραγματοποίησε μια σειρά ξεχωριστών συναντήσεων στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, συνοδευόμενη από τον Αντιπρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, κ. Παναγιώτη Μαρκοστάμο και τον Αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ. Μενέλαο Μαρκοδημητράκη, αναδεικνύοντας τον ουσιαστικό ρόλο της συνεργασίας του φορέα με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και τοπικούς παράγοντες.

Η κυρία Χαμονικολάου πραγματοποίησε αρχικά συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Μακαριώτατο κ.κ. Ευγένιο Β’, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις ανάγκες προστασίας των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, και συγκεκριμένα των ατόμων με οπτική αναπηρία, την ενίσχυση και υποστήριξη τους, καθώς και την προσπάθεια για την πλήρη συμπερίληψη αυτών, στην τοπική κοινωνία της Κρήτης. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε για το έργο του ΚΕΑΤ, καθώς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο Αρχιεπίσκοπος, μετά το πέρας της συνάντησης, επικρότησε το έργο του ΚΕΑΤ και αναφέρθηκε με θέρμη σε αυτές τις πρωτοβουλίες, ενώ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στις προοπτικές του μέλλοντος που αφορούν τις προσπάθειες του ΚΕΑΤ για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με οπτική αναπηρία μέσα στην κοινωνία, μέρος της οποίας είναι και η λατρευτική ζωή, με την πρόσβαση στους Ιερούς Ναούς και στην έντυπη Υμνογραφία της Εκκλησίας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην τόνωση και καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Αναμνηστική φωτογραφία μετά την επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Στην φωτογραφία (από αριστερά): η Διοικήτρια και Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΑΤ, κ. Χαμονικολάου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος Β', ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος και ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ. Μενέλαος Μαρκοδημητράκης.

Κατόπιν, η κ. Χαμονικολάου και οι κ.κ. Μαρκοστάμος και Μαρκοδημητράκης συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη στον Τομέα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Λάμπρο Βαμβακά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση και τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών – ατόμων με οπτική αναπηρία της Περιφέρειας Κρήτης. Η κ. Χαμονικολάου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Αρναουτάκη για τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης στην υλοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, που εφαρμόστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Αναμνηστική φωτογραφία μετά την επίσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης. Στην φωτογραφία (από αριστερά): Ο Αντιπεριφερειάρχης στον Τομέα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Λάμπρος Βαμβακάς, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η Διοικήτρια και Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΑΤ, κ. Σοφία Χαμονικολάου, ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος και ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ. Μενέλαος Μαρκοδημητράκης.

Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης, μάλιστα, έγινε αξιολόγηση του προγράμματος/εφαρμογής που σχεδιάστηκε προς διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των ατόμων με οπτική αναπηρία, σχετικά με την ανεμπόδιστη πλοήγηση αυτών στα διοικητικά κτήρια της Περιφέρειας, ενώ τα δύο μέρη συμφώνησαν στην από κοινού συνεργασία στοχευμένων προγραμμάτων που αφορούν στην ενημέρωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων της Περιφέρειας σε θέματα εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία όρασης, την διάχυση της πληροφορίας γύρω από θέματα σχετικά με την οπτική αναπηρία, αλλά και γενικότερα, την δραστηριότητα και το σημαντικό έργο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε: «Κεντρικός στόχος της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Κρήτης εν γένει, αλλά και της Αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής συγκεκριμένα, είναι να διευκολύνουμε με οποιονδήποτε τρόπο τους συμπολίτες μας με οπτική αναπηρία. Από την πλευρά μας, γίνονται σημαντικές προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων που κατά καιρούς ανακύπτουν, και σημαντικά βήματα προς την καθολική προσβασιμότητα των συμπολιτών μας με οπτική αναπηρία».

Αναμνηστική φωτογραφία μετά την επίσκεψη στο Δημαρχείο Ηρακλείου Κρήτης. Στην φωτογραφία (από αριστερά): ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος και ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ. Μενέλαος Μαρκοδημητράκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός και η Διοικήτρια και Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΑΤ, κ. Σοφία Χαμονικολάου,

Κλείνοντας την επίσκεψή τους στο Ηράκλειο Κρήτης, η κ. Διοικήτρια και οι κ.κ. Μαρκοστάμος και Μαρκοδημητράκης, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο της πόλης όπου και συνάντησαν το Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινό, συνομιλώντας μαζί του για την ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς την κάλυψη των αναγκών και την πραγματοποίηση των αιτημάτων των πολιτών με οπτική αναπηρία.