Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πενθήμερη εκδρομή του ΚΕΑΤ στο χωριά της Γορτυνίας

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), ως εθνικός φορέας εκπαίδευσης των ατόμων με οπτική αναπηρία, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκπαιδευτική εκδρομή ένεκα της λήξης της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας στην Αθήνα, όσο και της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΚΕΑΤ στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εκπαίδευσης, απασχόλησης και ψυχαγωγίας μαθητών με αναπηρία όρασης, στα Χωριά της Γορτυνίας, στην ορεινή Αρκαδία.

Μέσα από ένα πλούσιο και ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων οι μαθητές του ΚΕΑΤ, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, αλλά και να διασκεδάσουν μέσα από ένα πλήθος ψυχαγωγικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας όπου εκτίθενται τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Οι μαθητές του ΚΕΑΤ ξεναγήθηκαν στον χώρο και περιηγήθηκαν στις ανεκτίμητης αξίας, συλλογές εκθεμάτων: στην έκθεση των γλυπτών, για την οποία είναι κυρίως γνωστό το μουσείο, καθώς και στη συλλογή χάλκινων αντικειμένων, που είναι η πλουσιότερη στον κόσμο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα ευρήματα της μεγάλης πηλοπλαστικής. Μάλιστα, είχαν την τύχη να αγγίξουν κάποια από τα αγάλματα που εκτίθενται στο χώρο, ώστε μέσω της αφής να αντιληφθούν την μορφή και τις λεπτομέρειές τους.

Ακόμη, επισκέφθηκαν ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Αρκαδίας, τη  Δημητσάνα, όπου αφού περιηγήθηκαν στα γραφικά της σοκάκια, επισκέφθηκαν και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, ένα μουσείο που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης και τις τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων (αλεύρι, δέρμα και μπαρύτι), τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.

Από το πρόγραμμα, φυσικά, δεν έλειψαν και οι αθλητικές δραστηριότητες. Κατά τη επίσκεψη των μαθητών και των συνοδών καθηγητών τους στον Λάδωνα ποταμό, τα παιδιά του ΚΕΑΤ επιδόθηκαν σε ευχάριστες και πρωτόγνωρες για αυτά δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση και τοξοβολία.

Από την επίσκεψη των μαθητών στο Λάδωνα ποταμό και τις εξωτερικές δραστηριότητες: στην εικόνα, παρουσιάζεται μερίδα μαθητών μπροστά από τον στόχο, μετά το άθλημα της τοξοβολίας.

Επίσης, δεν έλειψαν και δραστηριότητες που διασκέδασαν τους μαθητές, όπως το κολύμπι στην παραλίας του Κάτω Σαμικού, το πικ-νικ, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, οι βραδιές καραόκε και προβολής ταινίας, που έφεραν ακόμα πιο κοντά τους μαθητές μεταξύ τους, δημιουργώντας κοινές εμπειρίες και συσφίγγοντας τις σχέσεις τους.

Στο σημείο αυτό, η Διοικήτρια του ΚΕΑΤ, το ΔΣ αυτού, καθώς και οι μαθητές και καθηγητές που παρευρέθηκαν στην εκδρομή, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την κυρία Μαρία Δημητροπούλου και το Ίδρυμα Ευποιΐας «Ο Καλός Σαμαρείτης», όπου φιλοξένησαν για πέντε ημέρες στα Τρόπαια Αρκαδίας τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική αυτή εκδρομή.

Οι μαθητές του Κέντρου επέστρεψαν πίσω στην Αθήνα γεμάτοι εμπειρίες, συναισθήματα χαράς και όμορφες αναμνήσεις.