Επίσκεψη ΚΕΑΤ στο 1ο Γενικό Γυμνάσιο Κερατσινίου

μαθητές κάθονται σε καρέκλες του αμφιθεάτρου του σχολέιου και η φιλόλογος του ΚΕΑΤ τους μιλάει επάνω στην σκηνή.

Στα πλαίσια των ενημερωτικών δράσεων για ζητήματα αναπηρίας όρασης στον χώρο της εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/04/2023 επίσκεψη επιμόρφωσης-ευαισθητοποίησης στο 1ο Γενικό Γυμνάσιο Κερατσινίου από την εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης, Γεωργία Κυριτσοπούλου, την Φιλόλογο Νίκη Πατάκα και την Ψυχολόγο, Χρυσούλα Κωστοπούλου.

Μαθητές και μαθήτριες κάθονται σε καρέκλες και παρακολουθούν την φιλόλογο του ΚΕΑΤ, κα Πατάκα, που μιλάει μπροστά τους.

Η συζήτηση με τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου ξεκίνησε με την ενημέρωσή τους σχετικά με τον ρόλο και τις δράσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) ενώ στην συνέχεια με έναν συνδυασμό συζήτησης και βιωματικών δράσεων, πληροφορήθηκαν για το σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille, για τους σωστούς τρόπους προσέγγισης των ατόμων με αναπηρία όρασης, τους περιορισμούς που μπορεί να συναντούν στην καθημερινότητά τους και τον ρόλο όλων μας για την άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που βιώνουν συμβάλλοντας παράλληλα στην πλήρη έκφραση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.

Μαθητής φοράει μάσκα ύπνου και περπατάει λευκό μπαστούνι. Δίπλα του η εκπαιδεύτρια κινητικότητας, προσανατολισμού και καθημερινών δεξιοτήτων τον βοηθάει.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, όπου έγινε ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και των βασικών στόχων του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), παρουσιάστηκαν τεχνικές παιδαγωγικής προσέγγισης μαθητών με αναπηρία όρασης και τεχνικές βλέποντος συνοδού. Τέλος, συζητήθηκε ο ρόλος του εκπαιδευτικού σε θέματα που αφορούν την προάσπιση και προαγωγή της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης ως βασικό προστάδιο για μια συμπεριληπτική κοινωνία.

Στο πάτωμα υπάρχει ένα εξάστιγμο με κύκλους σε διάφορα χρώματα και υφές. Ένας μαθητής τοποθετεί τα χέρια και τα πόδια του σε διαφορετικούς κύκλους.

Ευχαριστούμε θερμά το 1ο Γενικό Γυμνάσιο Κερατσινίου για την πρόσκληση καθώς και την υπέροχη φιλοξενία και το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων στην από κοινού προσπάθεια για μια κοινωνία με ενταξιακή κουλτούρα.