Εγκαίνια για τον ξενώνα «Ιρίνα» από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, εγκαινίασε  την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, τον ξενώνα Irina στο κέντρο της Αθήνας για τη φιλοξενία και εξυπηρέτηση ευάλωτων ομάδων ανηλίκων, και συγκεκριμένα για τα παιδιά και τις μητέρες τους, πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Ο ξενώνας, δυναμικότητας 20 ατόμων, λειτουργεί σε προσφάτως ανακαινισμένο, σύγχρονο κτήριο, επί της οδού Μιχαήλ Βόδα, το οποίο παραχωρήθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών με σύμβαση χρησιδανείου που υπογράφηκε τον Μάιο του 2022, μεταξύ των Υπουργείο Εργασίας, ΚΕΑΤ, Ένωση “Μαζί για το παιδί” και “Ιατρικής Παρέμβασης”, έπειτα από πρωτοβουλία της κ. Μιχαηλίδου.

Δύο χάρτινες καρδιές, η μία δίπλα στην άλλη, μέσα στις οποίες, τα παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα "Ιρίνα", έχουν ζωγραφίσει τις σημαίες της Ελλάδας και της Ουκρανίας.

Η Υφυπουργός Εργασίας σε δήλωση της σημείωσε: «Σήμερα, είναι μια ιδιαίτερη μέρα για εμάς. Γιατί εγκαινιάζουμε τον ξενώνα Ιρίνα. Παραχωρούμε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτήριο στο «Μαζί για το παιδί», για να φιλοξενηθούν μητέρες και παιδιά από την Ουκρανία. Αποδεικνύουμε με έργα και όχι με λόγια, ότι οι συνέργειες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δεν είναι απλά ωφέλιμες, αλλά δρουν πολλαπλασιαστικά, με έναν και μόνο στόχο, να προστατεύουμε όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Άλλωστε, από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θεωρήσαμε χρέος μας να δείξουμε ως άνθρωποι αλλά και ως Πολιτεία την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στα θύματα του πολέμου. Γι’ αυτό, με δική μας παρέμβαση, το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιων για την παιδική προστασία, ομόφωνα αποφάσισε άμεσα να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης που θα εξασφαλίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους αναγκαίους χώρους φιλοξενίας και φροντίδας για τα 90.000 παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα στην Ουκρανία. Ήδη η χώρα μας έχει ανοίξει τα σύνορα της σε περίπου 19.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, για να τους προσφέρει για όσο χρειαστεί, μια προσωρινή πατρίδα. Γιατί για εμάς η διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως η στέγαση, ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας».

Η κ. Σοφία Χαμονικολάου, Διοικήτρια του ΚΕΑΤ και Πρόεδρος του ΔΣ, ανέφερε ότι: «Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στέκεται πάντα αρωγός και υποστηρίζει εμπράκτως το έργο σημαντικών φορέων. Σήμερα είμαστε όλοι ιδιαιτέρως χαρούμενοι που μια πρωτοβουλία της κ. Μιχαηλίδου παίρνει σάρκα και οστά προς όφελος ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Βρισκόμαστε εδώ και δίνουμε πάντα το «παρών» σε τέτοιες δράσεις, γιατί είμαστε αλληλέγγυοι και θα στηρίζουμε με κάθε τρόπο και μέσο που διαθέτουμε τέτοιες σπουδαίες ενέργειες που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο τη διασφάλιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από αριστερά: Η κ. Σοφία Χαμονικολάου, Διοικήτρια του ΚΕΑΤ και Πρόεδρος του ΔΣ, ο κ. Sergii Shutenko, Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, πρόεδρος της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί", και η κ.  Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μαζί με παιδιά-φιλοξενούμενοι του ξενώνα "Ιρίνα" κατά την κοπή της κορδέλας - εγκαίνια του ξενώνα.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» με τη συνεργασία της ΑΜΚΕ «Ιατρική Παρέμβαση» έχουν αναλάβει πλήρως τις δαπάνες για τη στέγαση και φροντίδα των ανηλίκων και των μητέρων τους, αλλά και για την προσφορά των απαραίτητων σε κάθε παιδί υπηρεσιών (ιατρούς, ψυχολόγους, διερμηνείς κ.λπ.). Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας  είναι να παρέχει πρόσβαση στα παιδιά και τις μητέρες τους σε βασικά αγαθά και φιλοξενία, σε ένα ασφαλές  περιβάλλον.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Sergii Shutenko, Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, καθώς και η πρόεδρος της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί”, κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η οποία σημείωσε πως «Στο «Μαζί για το Παιδί» εργαζόμαστε καθημερινά για την ευημερία των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη. Αγκαλιάζουμε τα παιδιά και τις μητέρες τους που προσέφυγαν στη χώρα μας από την εμπόλεμη ζώνη σε συνεργασία με την «Ιατρική Παρέμβαση».