4 Ιανουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ (Braille)

Προσωπογραφία του Λουδοβίκου Μπράιγ. Ένα κείμενο σε braille και το χέρι ενός ανθρώπου που διαβάζει με την αφή.

Αναρωτιέσαι πώς γράφουν και διαβάζουν οι τυφλοί άνθρωποι; Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει κάποιες ανάγλυφες κουκκίδες πάνω σε συσκευασίες φαρμάκων ή στα κουμπιά του ανελκυστήρα ή ακόμα και στο μενού ενός εστιατορίου ή και αλλού. Πρόκειται για τους χαρακτήρες ενός συστήματος γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς που εφηύρε ο Γάλλος παιδαγωγός Λουί Μπράιγ και του οποίου φέρει το όνομα.

Ο Λουδοβίκος Μπράιγ, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1809. Από ένα ατύχημα, τυφλώθηκε μικρός και στα δύο μάτια, ωστόσο κατάφερε να επιβληθεί στην αναπηρία του και να διαπρέψει στον τομέα της εκπαίδευσης. Όταν ήταν ο ίδιος μαθητής στο σχολείο, είχε απογοητευτεί πολύ από το σύστημα ανάγνωσης και γραφής εκεί. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε πως λίγα χρόνια αργότερα θα πρόσφερε τόσα πολλά στην κοινωνία σχεδιάζοντας έναν κώδικα αφής που επέτρεπε στους ανθρώπους με αναπηρία όρασης να διαβάζουν και να γράφουν. Χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια για την έκδοση του πρώτου του βιβλίου (1829) σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς». Η απλότητα της ιδέας του, επέτρεψε στα βιβλία του να αρχίσουν να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, ώστε χιλιάδες τυφλοί να μπορούν να διαβάσουν τρέχοντας τα δάχτυλά τους πάνω από τις τελείες. Αν και η τεχνολογία σήμερα γίνεται ολοένα και περισσότερο ένα δυνατό όπλο στα χέρια κάθε ατόμου με αναπηρία όρασης, εν τούτοις το Braille δε χάνει ποτέ τη σημαντικότητά του. Γι’ αυτό και ενάμιση αιώνα μετά το θάνατο του Μπράιγ, ο κώδικάς του έχει προσαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Προσωπογραφία του Λουδοβίκου Μπράιγ

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, καθώς είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα, ο οποίος εκδίδει εκπαιδευτικά βιβλία στη γραφή Braille για μαθητές, φοιτητές και για οποιονδήποτε άνθρωπο με αναπηρία όρασης και τα διανέμει δωρεάν σε όλη τη χώρα, προωθώντας τη γνώση και ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την παιδεία και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών παρέχονται δωρεάν μαθήματα εκμάθησης και πιστοποίησης της γραφής Braille, τα οποία απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και σε όσους άλλους ενδιαφέρονται.

Σκοπός του εορτασμού της τετάρτης Ιανουαρίου είναι να τονιστεί η σημασία της γραφής Μπράιγ τόσο για την επικοινωνία των ανθρώπων με αναπηρία όρασης όσο και για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Κείμενο: Τζουλιάνα Μπούσι

Κείμενο σε Braille και το χέρι ενός ανθρώπου με αναπηρία όρασης  που το διαβάζει.