Συνέδριο-ημερίδα ΚΕΑΤ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο “Νέες προκλήσεις για προσβάσιμα διδακτικά εργαλεία για τα άτομα με αναπηρία όρασης: Οδηγίες για τον τρισδιάστατο σχεδιασμό αρχιτεκτονικών μοντέλων για τους φοιτητές με αναπηρία όρασης»

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το  Συνέδριο-ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΑΤ στις 3 Ιουλίου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ «In-Visible, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια της Ιταλίας (Τμήμα Αρχιτεκτονικής Σχολής), το Yedetepe Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, το Μουσείο Omero της Ανκόνα της Ιταλίας, και την Ακαδημία Ανθρωπιστικών και Οικονομικών Σπουδών της Πολωνίας.

Η ενημερωτική ημερίδα είχε τίτλο “Νέες προκλήσεις για προσβάσιμα διδακτικά εργαλεία για τα άτομα με αναπηρία όρασης: Οδηγίες για τον τρισδιάστατο σχεδιασμό αρχιτεκτονικών μοντέλων για τους φοιτητές με αναπηρία όρασης».

Στο συνέδριο πήραν μέρος  καθηγητές και φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, φοιτητές, καθηγητές και επαγγελματίες που ασχολούνται με την ειδική αγωγή ή το σχεδιασμό προσβάσιμων χώρων για αναπηρία όρασης αλλά και πολλοί συμπολίτες μας με αναπηρία στην όραση.

Στιγμιότυπο απο το βιωματικό εργαστήριο του σεμιναρίου. Ένας άντρας φορώντας μάσκα ύπνου εξερευνά με την αφή ένα ομοίωμα αγαλματιδίου.

Το Συνέδριο έγινε σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και με διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα.

Tην έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισαν  η Διοικήτρια και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΑΤ κα Σοφία-Λευκή Χαμονικολάου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Χρίστος Γαλιλαίας , ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών κ.Χάρης Αηδονόπουλος και η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κα Αναστασία Γκαδόλου.

Τρισδιάστατη μακέτα του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Ομιλητές του Συνεδρίου ήταν η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Μόνικα Τσιλιμπέρδη, η        Micaela Antonucci, Associate Professor, University of Bologna/Project Coordinator of “In-VisIBLe” Erasmus + project , η Αικατερίνη Αθανασιάδου, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κ.Ε.Α.Τ, ο κ. Νίκος Παντελαίος αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων , η Χριστίνα  Σακοράφα, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας , ο Κώστας Γεωργιάδης και Φώτης Καλαγάνης, Μεταδιδακτορικοί Ερευνητικοί Συνεργάτες  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ , ο  Χαράλαμπος Τσούγγαρης, αρχαιολόγος και συντονιστής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η Δρ Αλεξάνδρα Τράντα, Αρχαιολόγος Μουσειολόγος, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Υπηρεσία Μουσείων / Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στιγμιότυπο από το σεμινάριο. Στην πρώτη σειρά του κοινού από αριστερά η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, κα Μόνικα Τσιλιμπέρδη και η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κα Αναστασία Γκαδόλου.

Την οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος για τις ομάδες εργασίας και των βιωματικών σεμιναρίων  ανέλαβαν οι Θανάσης Σιδέρης, Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Τελειόφοιτος Τμήματος Εκπαιδευτικής Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ και ιδρυτής της Accessibility Support Academy, οι κυρίες  Λεία Αβραάμ και  Φωτεινή Μπαξεβάνου Εκπαιδεύτριες Κινητικότητας/Προσανατολισμού & Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης, και η Παρασκευή Κουτσαϊδη, διερμηνέας/επαγγελματίας γλωσσών.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Προέδρου και Διοικήτριας του ΚΕΑΤ, κας Χαμονικολάου.

Παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΕΑΤ, η Διευθύντρια του ΚΕΑΤ κα Μαρία Αζούκη, o Προϊστάμενος Διεύθυνσης του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Καρβελάς, οι συνεργάτες του Προγράμματος Erasmus Invisible του ΚΕΑΤ κα Χριστίνα Σακοράφα, Κατερίνα Λορέντζου, καθώς και ο κ. Δημήτρης Μυσερλής από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου για την ενεργό συμμετοχή τους και την υποστήριξή τους, καθώς και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία!

Πρόγραμμα Συνεδρίου