Συνεργασία του ΚΕΑΤ με τη LEGO για τη διεξαγωγή του πρώτου επιμορφωτικού σεμιναρίου “LEGO BRAILLE BRICKS Training”

Φωτογραφία από τα LEGO BRAILLE BRICKS.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) είναι ο πρώτος και αποκλειστικός φορέας στην Ελλάδα που συνεργάστηκε με την εταιρεία LEGO στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «LEGO BRAILLE BRICKS», με το οποίο υλοποιήθηκε η αποτύπωση της γραφής Braille σε τουβλάκια LEGO. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μετά από την επιτυχή διεξαγωγή του σε πολλές χώρες του κόσμου επιτέλους έφτασε στην Ελλάδα και ενσωματώθηκε στα LEGO BRAILLE BRICKS και το ελληνικό αλφάβητο από το ΚΕΑΤ.

Στιγμιότυπο από το σεμινάριο. Οι συμμετέχοντες κάθονται και παρακολουθούν την παρουσίαση.

Την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο από τους ειδικούς της εταιρείας LEGO με τίτλο «LEGO BRAILLE BRICKS Training». Η επιμόρφωση αυτή αφορά στην εισαγωγή και την αξιοποίηση των καινοτόμων LEGO Braille Bricks, τα οποία έχουν στην επιφάνειά τους αλφάβητο και αριθμούς στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille, στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα LEGO Braille Bricks είναι ένα ευρηματικό εργαλείο για την διδασκαλία του συστήματος Braille σε παιδιά με οπτική αναπηρία, καθώς τους επιτρέπει όχι μόνο να μάθουν Braille και να αποκτήσουν ακαδημαϊκές δεξιότητες μέσω του παιχνιδιού, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει το συμπεριληπτικό παιχνίδι.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση.

Η παιδαγωγική αυτή ιδέα βασισμένη στην μάθηση μέσα από τις αρχές του παιχνιδιού διασφαλίζει μία ιδανική εμπειρία διδασκαλίας και μάθησης που ενισχύει τα παιδιά να γίνουν δημιουργικά, ενεργά και να αναζητούν διαρκώς τη γνώση.

Φωτογραφία από τα LEGO BRAILLE BRICKS.

Στο σεμινάριο παρουσία της Διοικήτριας και Προέδρου Δ.Σ. του ΚΕΑΤ, κας Σοφίας-Λευκής Χαμονικολάου, συμμετείχε το εκπαιδευτικό προσωπικό της κεντρικής υπηρεσίας του ΚΕΑΤ στην Αθήνα και του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά με Αναπηρία Όρασης ”ΜΠΕΤΤΥ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ”.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση.

Τους επόμενους μήνες θα χρησιμοποιηθούν σε πιλοτικό στάδιο από τους εκπαιδευτικούς του ΚΕΑΤ, ώστε να γίνει και η προσαρμογή των δραστηριοτήτων του εγχειριδίου στην ελληνική γλώσσα και την ερχόμενη σχολική χρονιά το ΚΕΑΤ θα αποστείλει τα LEGO Braille Bricks με τον ελληνικό κώδικα Braille δωρεάν σε όλα τα σχολεία, όπου φοιτούν μαθητές με οπτική αναπηρία.